Fem italienska röda för nybörjaren

Italien har drygt 350 vin-varianter och över 500 inhemska italienska druvsorter. Var skall man då som nybörjare starta för att lära sig landets vin? Dessa fem italienska röda är ett utmärkt sätt att börja – speciellt om du är nybörjare – eftersom de omfamnar allt vad italienskt vin handlar om när det gäller karaktär och de olika områdena de representerar.

  • Sangiovese – Detta är Italiens viktigaste rödvinsdruva som är basdruvan i Chianti Classico.
  • Barbera – Den här druvan är en rikare, mer mjukt röd i färgen men fullpackad med syra. Odlas mestadels i Piemonte.
  • Nebbiolo – Detta är Piemontes andra, mer kända druva (även om det är mindre planterat än Barbera). Vin med Nebbiolo är mer rik på tanniner och utvecklar en elegans över tid.  Föreställ dig en ballerina med boxhandskar.
  • IGT (Super Tuscan) – Italienare är mycket stolta över sina druvor. Fler och fler vingårdar som experimenterar med olika druvblandningar och gör internationella druvviner (som Cabernet eller Merlot) blir ”avklassificerade” till IGT-status.Här finns flera exempel på fantastiska smaksensationer!
  • Sicilianska röda viner – Kanske en överaskning att inkludera, men faktum är att Sicilien producerar en stor mängd av Italiens totala vinproduktion. Det finns några härliga röda druvor som odlas här, som Nero d’Avola och Nerello Mascalese. Bör provas!

Lycka till!

Leave a Reply