Chardonnay – ett vin som kräver rätt mat?

Chardonnay – ett vin som kräver rätt mat?

postad i: Vinskola | 0

Chardonnay förknippas ofta med fylliga vita viner med påtaglig fatkaraktär. Faten har blivit så sammankopplade med druvan att många tror att detta är en del av druvkaraktären. Men chardonnay som druvsort är så mycket mer än smöriga och fatstinna smakbomber!

Nyanserna varierar lika mycket från en vingård till den andra, som mellan viner från olika vinregioner. Chardonnay-viner är på god väg till att bli ett av de populäraste vinerna i världen. Den subtila smaken kan dock göra det svårt att avgöra vilken typ av mat som passar bäst till Chardonnay.

Chardonnays egen karaktär är svårdefinierad och beror mycket på om druvan odlats i ett varmt eller kallt klimat. Även aromerna påverkas främst av ursprung och uppfostran. På grund av att denna druvsort influeras så starkt av ursprung och tillverkningsmetod återfinner vi druvan i många skepnader.

Bourgogneregionen i Frankrike har länge varit berömd för sina Chardonnay-viner, men numera finns det också utmärkta årgångar från andra länder, som Italien, Australien och USA. Trots de många subtila smakerna finns det många typer av mat som kompletterar Chardonnay-viner.
Bland dessa typer av mat är:

 

  • Skaldjur: De citrusaktiga smakerna som förknippas med Chardonnay passar väl ihop med lax, hummer och många andra skaldjur, däribland ostron.
  • Fläsk: Milda rätter med fläskkött, exempelvis från den Karibiska matkulturen, kompletterar Chardonnay-viner perfekt.
  • Såser: Lätta, krämiga såser som de som serveras till kyckling passar utmärkt till Chardonnay.
  • Rökta ostar: Många ostar har starka smaker, men de subtila smakerna från rökta ostar, som Gouda, kompletterar en bra Chardonnay.

Det är definitivt en utmaning att lära sig vilken typ av mat som passar bäst till Chardonnay-viner. Listan ovan är en första hjälp på vägen. Tänk på att välja mildare mat, som inte övermannar de lätta smaknyanserna som associeras med Chardonnay-viner. Det är naturligtvis inte fel att servera vinet till mat, men det är även perfekt att avnjuta iskallt utan tilltugg.

Leave a Reply