Barolo DOCG – Kungarnas vin.

Barolo DOCG – Kungarnas vin.

postad i: Vinskola | 0

Barolo DOCG är röda viner som tillverkas i Piemonte-regionen i norra Italien. Vinerna framställs av Nebbiolo-druvan och är enligt experter bland de finaste vinerna i Italien. Före mitten av 1800-talet var Barolo-vinerna söta, beroende på att de inte skördades förrän i slutet av oktober. De följande månadernas kallare väder gjorde så att jäsningsprocessen stannade av och försäkrade en hög sockerhalt i skörden.

De söta vinerna var bra, men under mitten av 1800-talet gjordes många förbättringar av vinframställningsprocessen. Dessa förändringar gjordes för att förbättra kvaliteten på vinerna. De gjorde det emellertid också möjligt att producera ett torrt vin, som skulle bli otroligt populärt bland den styrande adeln i Turin och Savoy. Detta ledde till Barolo-vinernas smeknamn – Kungarnas Vin.

De bästa årgångarna av DOCG Barolo-viner:

  • 2001
  • 2004
  • 2006
  • 2007
  • 2010

Enligt DOCG-regelverket måste alla Barolo-viner framställas på 100% Nebbiolo-druvor. Vinerna är fylliga och har extremt djupa strukturer. De flesta av vinerna har en ljus rubinröd färg, men kan skifta till en djup granitnyans under de tidiga stadierna. När de åldras blir färgerna mer tegelröda eller orange. Färgerna är alltid klara, som hos bra Pinot Noir-viner.

Smakerna hos Barolo DOCG-vinerna brukar vara relativt fruktiga och med kraftig arom. De som produceras i Barolo och La Morra-regionerna mognar tidigt. De från Serralunga d’Alba och Monforte d’Alba mognar lite senare. De är alla en god investering och anses vara de mest eleganta och aromatiska vinerna i Italien. De är fantastiskt fylliga med kraftfull struktur.

Leave a Reply