Mousserat vin – snabbfakta

Mousserat vin – snabbfakta

postad i: Vinskola | 0

Egentligen är det inte så stor skillnad mellan hur man väljer ett mousserande vin och andra vinsorter. Det finns dock några små variationer och nyanser på mousserade viner av hög kvalitet, som det kan vara bra att vara medveten om för att kunna göra det bästa valet.

Som de flesta vet om har mousserade viner blivit kolsyrade för att göra dem bubbliga. Det finns två metoder för att göra vinerna kolsyrade. Överföringsmetoden innebär att champagnen lagras i flaskor där CO2 formas.

Typer av mousserade viner:

  • Champagne: Får enligt EU-lagar bara framställas i Frankrikes Champagne-region.
  • Cava-viner: Mousserade viner från Spanien.
  • Spumanti och Prosecco: Mousserade viner från Italien.
  • Mousserat vin: Från övriga världen.

Den andra traditionella metoden är Chamat-processen, där lagringen sker på ekfat och sedan i fat av rostfritt stål, där kolsyran formas. I båda fallen bildas CO2 av att vinet blandas med jästen.

Det finns en tredje metod för vingårdar som framställer de billigaste varianterna av mousserade viner. Då injicerar man kolsyran direkt i vinet när det buteljeras, på samma sätt som på läskedrycker. Naturlig kolsyra är dock det bättre och mer exklusiva alternativet.

Leave a Reply